Tijekom 2020. godine provedene su brojne aktivnosti u okviru druge faze programa e-Škole u koju su uključene sve škole u Hrvatskoj. Kako biste saznali sve novosti na jednom mjestu svakoga mjeseca na našim mrežnim stranicama objavljivat ćemo najvažnije informacije o provedenim aktivnostima.

 

Lokalna računalna mreža

Do sada su u sklopu programa e-Škole isprojektirane lokalne mreže na 87 % lokacija škola, dok je na 67 % lokacija škola izvedeno kabliranje odnosno izgradnja pasivnog dijela školskih lokalnih računalnih mreža.

Postavljanje aktivne mrežne opreme započelo je krajem studenoga na onim školama na kojima je izgrađena pasivna mrežna oprema. Do kraja 2020. godine 5 % škola dobit će funkcionalnu bežičnu mrežu.

Isporuka prijenosnih računala

Opremanje učitelja i nastavnika prijenosnim računalima odvija se u dvije faze. U prvoj fazi krajem 2019. godine isporučeno je 26 350 prijenosnih računala.

U listopadu ove godine su potpisani ugovori za nabavu 26 755 prijenosnih računala za školske djelatnike. Riječ je o modelima HP ProBook 455 G7 i Lenovo ThinkBook 15-IIL koji će u škole stići zaključno s početkom 2021. godine.

e-sadržaji

Uz već postojeće digitalne obrazovne sadržaje koje smo izradili u pilot-projektu, razvili smo 31 novi DOS za peti i šesti razred osnovne škole te prvi, treći i četvrti razred opće gimnazije, koje učenici mogu koristiti na nastavi ili samostalno kod kuće.

Uz DOS-ove objavljeno je i 100 interaktivnih sadržaja za međupredmetne teme za osnovne škole od petog do osmog razreda i sve razrede općih gimnazija.

Za učitelje i nastavnike dostupni su e-Škole scenariji poučavanja s pripadajućim interaktivnim sadržajima za sedam međupredmetnih tema koje su integrirane u općeobrazovne predmete od petog do osmog razreda osnovne škole i za sve razrede općih gimnazija.

Sve sadržaje možete pronaći na Edutoriju:

Digitalni obrazovni sadržaji

Interaktivni sadržaji za međupredmetne teme

Scenariji poučavanja

Podrška

Svim korisnicima na raspolaganju je CARNET-ov Helpdesk za podršku obrazovnom sustavu koji kontinuirano pruža podršku školama iz projekta, ali i njihovim osnivačima vezano uz projektne aktivnosti. Pruža informacije o projektu, podršku za korištenje usluga i sadržaja razvijenih u projektu te tehničku pomoć pri korištenju mreže i opreme na školi.

U sklopu programa e-Škole uspostavljeni su i mobilni timovi raspoređeni regionalno po čvorištima u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Rijeka i Split) koji obilaze lokacije škola i na licu mjesta pružaju podršku za korištenje mreže i računalne opreme te aplikacija. Članovi mobilnih timova dosad su posjetili 709 škola.

Nastavnicima svih škola koje sudjeluju u projektu poslana je pozivnica za pristupanje Virtualnoj zajednici praktičara na platformi Yammer. Na Yammeru korisnici mogu pročitati aktualne informacije i obavijesti o projektu te postavljati pitanja, dijeliti svoja znanja, ideje te svakodnevne prakse vezane uz korištenje IKT-a u svom radu.

Odabrane su i lokacije za uspostavu deset Regionalnih obrazovnih centara (ROC) koji će biti uređeni i opremljeni za potrebe održavanja edukacija u okviru programa e-Škole, ali i za druge vrste edukativnih aktivnosti u organizaciji osnivača, Ministarstva znanosti i obrazovanja, ustanova i agencija iz sustava znanosti i obrazovanja te drugih škola.

Sigurnost

Kako bi sve aplikacije i usluge razvijene u programu e-Škole bile sigurne za korištenje definirani su sigurnosni zahtjevi koje aplikacije trebaju zadovoljiti i i provedeno je nekoliko sigurnosnih testiranja.