Program obrazovanja: pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori o programu obrazovanja

Mogu li radionice, webinare i e-tečajeve pohađati administrativni djelatnici škole?

Teme radionica, webinara i e-tečajeva namijenjene su odgojno-obrazovnim radnicima, ali na radionicama mogu sudjelovati i administrativni djelatnici te škole.

Mogu li radionice, webinare i e-tečajeve pohađati odgojno-obrazovni radnici koji rade na zamjeni (npr. zamjena za porodiljni, bolovanje i sl.)?

Svi odgojno-obrazovni radnici mogu pohađati radionice, webinare i e-tečajeve neovisno o tome jesu li zaposleni na određeno ili neodređeno u školskoj ustanovi.

Moja škola sudjelovala je u pilot projektu e-škole. Mogu li (ponovno) pohađati radionice, webinare i e-tečajeve?

Svi korisnici iz pilot projekta e-Škole mogu na jednak način pohađati radionice, webinare i e-tečajeve kao i korisnici čije su se škole uključile u drugu fazu programa e-Škole. Dakle, bez obzira na to jesu li pohađali radionicu, webinar ili e-tečaj u pilot projektu e-Škole, korisnici mogu (ponovno) pohađati sve radionice, webinare i e-tečajeve koje žele.

Kome se mogu obratiti za dodatna pitanja i prijedloge?

Za sva pitanja i prijedloge obratite se na e-skole-edukacija@skole.hr.

Radionice (uživo i virtualno)

Postoji li razlika između radionica u sklopu projekta e-škole i istoimenih radionica koje je provodio AZOO tijekom 2021. godine?

CARNET i AZOO u projektu „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola“ (II. faza) i obje institucije provode dijelom iste radionice u sklopu projekta kako bi se što većem broju korisnika omogućilo sudjelovanje. Dakle, kod istoimenih radionica riječ je o istim sadržajima koje korisnici mogu učiti i koje mogu pohađati bez obzira organizira li pojedinu radionicu AZOO ili CARNET. Među ostalim, riječ je o radionicama Kako izraditi e-portfolio; Praćenje i vrednovanje u Moodleu; Osnove izrade multimedijskih sadržaja; Videokonferencije u nastavi; Postajem e-učitelj i dr.

Tijekom 2021. godine dio virtualnih radionica u sklopu obrazovanja korisnika projekta e-Škole provodi AZOO, a od školske godine 2021./2022. provodi ih CARNET. Korisnici imaju više prilika za sudjelovanje na istim virtualnim radionicama putem projekta e-Škole.

Postoji li razlika između radionica uživo i virtualnih radionica istog naziva?

Do početka školske godine 2021./2022. radionice su se provodile samo virtualno, a od okvirno rujna 2021. godine planirano je održavanje radionica (i) uživo, u svakoj školskoj ustanovi koja sudjeluje u projektu. Sadržaj virtualnih radionica prilagođen je virtualnom okruženju te je kraći nego sadržaj istoimenih radionica uživo.

Mogu li sudjelovanti na virtualnoj radionici, ako je istoimena radionica održana i uživo u mojoj školi?

Dopušteno je sudjelovanje na virtualnoj radionici za sve prijavljene na istu, bez obzira na to je li istoimena radionica održana u vašoj školi i bez obzira na to je li ju korisnik već pohađao i uživo.

Želim pohađati virtualnu radionicu, ali je popunjena. Zašto je broj polaznika ograničen? Gdje mogu pogledati snimke virtualnih radionica?

Ograničenje broja polaznika na virtualnoj radionici mora postojati kako bi se omogućio praktičan rad i dobivanje povratne informacije za polaznike od predavača. Virtualna radionica po tome je drukčiji format edukacije u odnosu na webinar. Na webinarima je moguće primiti veći broj polaznika, ali se radi o značajno manjoj interakciji predavača i polaznika. Snimke virtualnih radionica neće se objavljivati. Priručnici za većinu radionica dostupni su na Edutoriju.

Smiju li učitelji, nastavnici ili stručni suradnici sudjelovati na radionicama za ravnatelje?

Radionica za ravnatelje namijenjena je isključivo ravnateljima. Svjesni smo da mnoga zaduženja u vezi s organizacijom rada škole preuzimaju i pojedini odgojno-obrazovni radnici koji nisu ravnatelji, ali s obzirom na ograničen broj mjesta na radionici nismo u mogućnosti otvoriti radionicu i drugim skupinama korisnika. Svi materijali s radionica za ravnatelje bit će dostupni i drugim korisnicima te javno objavljeni.

Webinari

Ako pogledam snimku webinara, mogu li dobiti potvrdu?

Webinari su interaktivni i pružaju mogućnost komunikacije polaznika s predavačem, a usto se može pratiti sudionike putem prijave s AAI@EduHr. Iz tog se razloga gledanje snimke webinara ne može tretirati jednakovrijednim kao sudjelovanje na webinaru u realnom vremenu. Za gledanje snimki webinara korisnici neće dobivati potvrde o sudjelovanju jer evidencija korisnika nije moguća prilikom njihova gledanja snimke webinara. Snimke webinara dostupne su na CARNET-ovoj Meduzi.

Ako ne mogu pohađati webinar u cijelosti, mogu li dobiti potvrdu o sudjelovanju?

Sudjelovanjem na webinarima, polaznici mogu steći potvrdu o sudjelovanju, ako su sudjelovali minimalno dvije trećine vremena u odnosu na ukupno trajanje pojedinog webinara. U najvećem broju slučajeva, to podrazumijeva minimalno 60 minuta za sudjelovanje na webinaru.

E-tečajevi

Ako polaznik ne zadovolji sve uvjete koji su postavljeni na e-tečaju, može li dobiti potvrdu o sudjelovanju i digitalnu značku?

Polaznici ne mogu dobiti potvrdu o sudjelovanju na e-tečaju ako uspješno ne ispune sve uvjete koji su im postavljeni odnosno ako ne dobiju digitalnu značku.

Postoji li razlika između potvrde o sudjelovanju i digitalne značke?

Potvrda je dokaz o sudjelovanju i dodjeljuje se za organizirane načine izvedbe programa obrazovanja. Potvrda se izdaje polazniku radionice i webinara koji je u cijelosti prisutan tijekom njihova održavanja. Na e-tečaju polaznici stječu digitalne značke za uspješan završetak svih obveznih aktivnosti koje su predviđene tijekom trajanja e-tečaja. Pri stjecanju digitalne značke na e-tečaju polaznicima se dodjeljuje i potvrda o sudjelovanju na e-tečaju.

Digitalna značka u projektu e-Škole dokaz je stečenih kompetencija polaznika e-tečaja, koja se dodjeljuje ako je polaznik ispunio propisane uvjete odnosno obvezne aktivnosti. Polaznik ih može koristiti da dokaže svom poslodavcu ili drugim zainteresiranim stranama da je stekao određene kompetencije, može ih pohraniti u svoj portfelj i na taj način voditi evidenciju o stečenim kompetencijama. Značke se sastoje od ikone (odnosno slike), naziva i metapodataka u digitalnom obliku, u kojima su sadržane informacije o stečenim kompetencijama.

Digitalne značke ne dodjeljuju se za uspješno završenu radionicu ili webinar. Za samostalno učenje uz EduBlic ili gledanje snimki webinara korisnici neće dobivati ni potvrde o sudjelovanju ni digitalne značke jer kod samostalnog učenja nije moguće dokazati angažman polaznika.

This site is registered on wpml.org as a development site.