U Medulinu je od 20. do 25. rujna održan prvi od dva stručna skupa za ravnatelje i ravnateljice pod nazivom “Ljetna škola digitalne zrelosti”, organiziran od strane CARNET-a u sklopu druge faze programa “e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza).

Za 25 ravnatelja i ravnateljica osnovnih, srednjih i umjetničkih škola te centara za odgoj i obrazovanje iz cijele Hrvatske organiziran je niz predavanja koji su rezultirali diskusijama i radom u manjim grupa kako bi ravnatelji i ravnateljice razmijenili iskustva i razmotrili mogućnosti digitalnog sazrijevanja škola, izradili plan digitalnog sazrijevanja vlastite škole te potaknuli sustav podrške ravnatelja za digitalno sazrijevanje svih škola. Osim toga, svrha skupa bilo je i pilotiranje programskih sadržaja i metodologija za podizanje upravljačkih i voditeljskih kompetencija za digitalno sazrijevanje škola.

U sklopu skupa je organiziran i studijski posjet Zvjezdarnici Višnjan čiji je program obuhvatio predavanje osnivača i voditelja Zvjezdarnice Korada Korlevića o budućnosti društva i ulozi obrazovanja u njemu, obilazak zvjezdarnice i kupole glavnog teleskopa, te promatranje vidljivih nebeskih tijela amaterskim teleskopom na livadi ispred zvjezdarnice.

Pozvani predavači iz CARNET-a bili su dr. sc. Jasna Tingle, doc. dr. sc. Klara Bilić Meštrić, Gordana Jugo i Dragana Kupres, dok su pozvani predavači s Fakulteta informatike i organizacije iz Varaždina bili prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, izv. prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, doc. dr. sc. Goran Hajdin i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić Pupek. Predavači su obradili teme digitalne zrelosti, interpretacije rezultata i izrade plana digitalnog sazrijevanja škole, uloge ravnatelja u procesu digitalnog sazrijevanja, kao i stratešku ulogu CARNET-a u digitalnoj transformaciji škola.

Obradi tema pristupljeno je na praktičan i participativni način, kroz diskusiju, grupni rad i dijeljenje otvorenog i konstruktivnog mišljenja o potrebama i rizicima korištenja digitalne tehnologije u školi. Dojmovi polaznika koji su zajedničkim radom pridonijeli inspirativnoj i angažiranoj atmosferi u Medulinu pokazali su se izrazito pozitivni i motivirajući, a CARNET-u će biti od važne pomoći u donošenju određenih strateških odluka o uslugama za škole, kao i u budućim edukacijama za učinkovito i cjelovito upravljanje i vođenje digitalnog sazrijevanja škola.

Hvala svim sudionicima i predavačima na zalaganju i međusobnoj podršci!